BIOSATNIK.CZ

Příběh kvásku

Psal se rok 2006 a já jsem při svém bezcílném brouzdání po internetu narazila na článek o kváskovém chlebu. Autorka opěvovala jeho chuť a hlavně jeho kladný vliv na zdraví tak moc, že mi to nedalo a začala jsem hledat více informací. Na českých stránkách jsem nic moc nenašla a většinu informací a návodů jsem nakonec objevila na německých stránkách http://www.der-sauerteig.com. Jelikož jsem vystudovala chemii, řekla jsem si, že to s kváskem zkusím. A jako správný vědec jsem si také založila sešit a pečlivě psala poznámky, ze kterých teď při psaní tohoto článku mohu čerpat.

Kvásek jsem založila v pátek 3.3. 2006 v 7:00 a ve středu jsem pekla první kváskový chleba, který byl dle poznámek “výborný”. Pamatuji si, že před tím prvním výborným chlebem tam byl asi jeden nebo dva ne moc povedené, pečené ve formě v troubě. Ten prvotní neúspěch mě ale motivoval k tomu se do toho pustit pořádně a tak jsem si také hned koupila automatickou pekárnu Unold Backmeister 8650. Žili jsme v té době s manželem v Německu a chleba jsem pekla přibližně 1x týdně. Celkem jsem v Německu upekla přesně 60 chlebů než jsme se v říjnu 2007 stěhovali do USA. Kvásek jsem před stěhováním usušila a stěhoval se samozřejmě s námi.

V USA jsem hned jak to šlo koupila novou pekárnu – tentokrát Zojirushi BBCC-X20, která vzhledově vypadala skoro jako Unold Backmeister, ale měla i program pro vedení kvásku. Přivezený sušený kvásek jsem rozmíchala s vodou 8.11.2007 a o dva dny později už jsem pekla chleba v nové pekárně a z amerických surovin. Zajímavé je, že jak v Německu, tak v USA je kvásek dobře známý a používaný. Konkrétně v San Francisku, v jehož blízkosti jsme žili, kvásek nejdéle používají ve francouzské pekárně Boudin a to od roku 1849. Místní kvásek dokonce obsahuje specifické bakterie mléčného kvašení Lactobacillus sanfranciscensis. Uvádím to tu spíš pro zajímavost. Nemyslím si, že můj kvásek je obsahuje, i když kdo ví, krmila jsem ho místní žitnou moukou :-). V USA jsme pobývali dva roky a za tu dobu jsem upekla 101 chlebů. Následovalo stěhování zpět do Německa, samozřejmě s nasušeným kváskem.

Po zabydlení v Německu a vybalení mé staré pekárny Unold Backmeister jsem opět oživila sušený kvásek (19.12.2009) a začala s pečením chleba. V roce 2010 se mi narodila dcera a já jsem postupně psala stále stručnější záznamy o pečení chleba až jsem je v lednu 2011 přestala psát úplně. Nicméně kvásek s námi žije a bude žít ještě dlouho a chleba peču stále cca 1-2x do týdne. Nedávno (podzim 2014) jsem si koupila ošatky na kynutí chleba a když mi to vyjde, tak peču chleba i v elektrické troubě. No a možná časem dojde i na stavbu hliněné pece.

Za tu dobu co kvásek mám se mi jednou zkazil, když jsem ho nechala měsíc v lednici (prosinec 2010). Vzala jsem nasušený kvásek, oživila ho a jelo se dál :-). Neznamená to ovšem, že kvásek v lednici měsíc nevydrží. Jen na to musí být připravený – dostatečně zahuštěný. Jindy jsem ho nechala v lednici 6 týdnů a přežil bez problémů. Jednou se mi také stalo, že kvásek jakoby přestal fungovat – chleba najednou přestal kynout jak měl. Na vině bylo mé lajdáctví. Kvásek jsem totiž po nakrmení jen nechávala stát na lince bez přihřívání. Přišla zima, teplota v bytě klesla a v kvásku se změnila rovnováha bakterií. Stačilo jen se opět začít o kvásek dobře starat a začal zase dobře fungovat.

Možná bych sem k historii kvásku mohla doplnit ještě historii těchto stránek. Když jsem v roce 2006 založila kvásek a začala péct kváskový chleba štvalo mě, že na českém internetu skoro žádný fungující návod jak s kváskem zacházet není. Proto jsem začala v říjnu 2006 psát blog telatko.bloguje.cz, který byl velmi oblíbený a stal se později základem pro tyto stránky (založeny v únoru 2009). Stránky, které teď čtete, jsem založila hlavně proto, aby si zde pekaři a pekařky mohli předávat zkušenosti v diskuzi.

Životopis kvásku v bodech

  • narozen 3.3.2006 7:00, Garching bei München, Německo
  • 8.3.2006 upečen první kváskový chleba v automatické pekárně
  • 28.9.2007 upečen poslední chleba v Německu, kvásek usušen
  • 15.10.2007 odlet do San Franciska
  • 8.11.2007 sušený kvásek oživen v USA
  • 4.11.2009 odlet do Frankfurtu
  • 19.12.2009 sušený kvásek oživen v Německu
  • 22.6.2011 stěhování do Čech



Kvásek cestuje

Jak jste si všimli, kvásek je velký cestovatel už od narození. Cestuje nejen s námi, protože kvásek jsem rozdala jak čerstvý tak sušený mnoha lidem po celém světě. Co si pamatuji, tak můj kvásek se dostal například do těchto zemí: Slovensko, Polsko, Německo, Švýcarsko, USA, Hawaii, Rusko, Indie, Singapur….a jistě i jinam, protože čtenáři těchto stránek jsou rozeseti po celém světě.