BIOSATNIK.CZ

Jak zajistit kvásku požadovanou teplotu?

Zajistit kvásku teplo lze několika způsoby a možná sami přijdete ještě na jiné.

Kvásek můžete postavit do trouby a nechat ho tam při rozsvíceném světýlku. Občas můžete i zapnout topení, ale velmi opatrně a na chviličku, jen aby teplota trochu povystoupila. Teplo dále udržovat jen světlem. Po letech péče o kvásek jsem došla k nejjednoduššímu řešení: na chvilku zapnu troubu, jen aby se vyhřála na cca 40°C, ne více. Pak do trouby zavřu kvásek a nechám ho tam několik hodin. Troubu už znovu nezahřívám. Kvásku to stačí.

V zimě můžete kvásek postavit na topení. Doporučuji pod nádobu s kváskem dát ještě talíř nebo mísu, pro případ, že by kvásek přetekl. Topení by mělo být vlažné, rozhodně ne horké. Pokud je topení moc teplé, tak doporučuji pod nádobu s kváskem dát nějakou deku, která teplo trochu rozvede.

Další možností, je udělat kvásek z teplé vody (do 38 °C) a pak nádobu obložit izolujícím materiálem – polystyrenem, dobrou dekou…. Tato metoda je dostatečná pro starší kvásky, ale nestačí při zakládání kvásku, kdy je třeba vyšší teplotu udržovat po několik dní.

Velmi zajímavý tip od Iana: K udržení konstantní teploty poslouží akvarijní topítko s regulací teploty, stačí s minimálním výkonem. Vezmete hrnec či plastovou nádobku, naplníte ji do výšky několika cm vodou, vložíte akvarijní topítko (buď celé, nebo přisajete na stěnu nádobky), do této nádobky pak vložíte o něco menší nádobku s kváskem. Pak přikryjete / obložíte utěrkou, hlavně ze spodu, aby teplo neucházelo. Okolní voda bude udržovat stabilní teplotu kvásku - takovou, jakou si nastavíte. Není to hlučné a zas tak moc to nežere. Akvarijní topítko lze pořídit v akvarijních potřebách nebo zverimexu za cca 300Kč.

Tip od Davida: Marně jsem hledal nějaký zdroj tepla u nás doma až jsem došel do pracovny a tam našel stále teplý modem k internetu. Funguje skvěle. Kvásek kvasí jak o život.

Tip od Marka: Taky jsem hledal ideální zdroj tepla. Našel jsem bojler. Bojler je izolovaný, ale ne tak, aby ne něm nebylo trochu tepla.

Tip od Lucie: Celé odpoledne jsem hledala teplé místo doma, pak jsem si ale vzpomněla na geniální „nevhodný dárek“ USB ohříváček na kávu, z reklamních předmětů, v nákupu asi za 120,- (hledat „USB podložka pod kávu“ nebo „USB ohřívač na kávu“).

Projděte se po svém bytě či domě a popřemýšlejte, kde máte nějaký zdroj tepla, kam byste mohli kvásek postavit. Určitě se něco najde ;-).



A ještě pár tipů:

  • Pokud už je kvásek starší a je léto, tak stačí ho nechat postavený v kuchyni
  • Teplota kvásku nikdy nesmí přesáhnout 40°C!!!
  • Kvásek by měl být přikrytý aby nevysychal, ale ne vzduchotěsně, protože v něm vzniká plyn.
  • Na povrchu kvásku nesmí vzniknout vrstva vody – došlo by ke zkažení kvásku. Pokud si všimnete, že je na povrchu kvásku třeba jen tenoučká vrstva tekutiny, tak přimíchejte trochu mouky. Proto je lepší udělat kvásek spíše hustší než řidší.