BIOSATNIK.CZ

Unold Backmeister 8650

Unold Backmeister 8650 byla moje první pekárna. Byla jsem s ní velmi spokojená a všem jí doporučuji, protože splňuje mé požadavky na pekárnu vhodnou k pečení kváskového chleba. Český návod k této pekárně naleznete zde.

Tip

Také vás trochu rozčiluje, jak je pekárna Unold Backmeister 8650 uřvaná? Tím myslím zbytečně hlasité pípání při programování a zejména, když se dožaduje přisypání semínek. Pomoc je jednoduchá. Stačí otevřít ovládací panel (2 šroubky) a tam najít černý váleček (asi 2 x 1,5 cm) s dírou uprostřed a tuto díru něčím ucpat nebo přelepit. Pekárna bude nadále pípat, ale už ne tak nahlas.

Trik

Přišla jsem na to víceméně náhodou. Nikde v návodu jsem o tom nenašla žádnou zmínku, i když by určitě stála za to. Domnívám se, že to funguje pouze u vlastního programu a spočívá v tom, že lze během probíhajícího programu prodlužovat jednotlivé fáze. Asi nejvýznamnější je možnost prodloužit dobu kynutí. To znamená, že třeba ve fázi 3. kynutí, např. čtvrt hodiny před tím, než by se měl chleba začít péct, zjistím, že by bylo lépe, kdyby chleba kynul ještě další hodinu a ne jen čtvrt hodiny. Dobu kynutí lze prodloužit opakovaným zmáčknutím tlačítka „Programabschnitt“ : Po prvním zmáčknutí začne displej blikat – bliká na něm např. 15 (to znamená 15 minut do konce 3. kynutí), druhým zmáčknutím se doba kynutí prodlouží o 5 minut, třetím zmáčknutím o dalších 5 minut a tak dále…. To znamená, že lze prodlužovat jen právě probíhající fázi.

Máte Vy také nějaké tipy? Šup s nimi do diskuze!