BIOSATNIK.CZ

Příklad z mého deníčku

Zde uvádím podrobný popis krmení kvásku a následného pečení chleba.

čtvrtek 26.10.2006

21:00

kvásek vyndán z lednice, objem cca 60 ml

21:30

kvásek přendán do litrové plastové nádoby, přidáno 70 g mouky a 70 ml vlažné vody, promícháno, konečný objem 180 ml, necháno stát na lince v kuchyni 21:30-8:15 (tj. asi 11 hodin), teplota cca 21°C

pátek 27.10.2006

maximální objem kvásku byl dosažen asi v 6:30 a činil 470 ml

8:15

kvásek už asi 1 cm spadnul dolů, přidáno 70 g mouky a 70 ml studené vody, promícháno, konečný objem 330 ml, necháno stát na lince v kuchyni 8:15-22:00 (tj. asi 12 hodin), teplota cca 22°C, maximální objem kvásku byl dosažen v 16:00 a činil 830 ml

22:00

kvásek už klesnul na cca 500 ml, přidáno 70 g mouky a 50 ml studené vody, promícháno, konečný objem 450 ml, necháno stát u okna v ložnici 22:00-6:00 (tj. asi 8 hodin), teplota cca 17°C

sobota 28.10.2006

maximální objem kvásku byl dosažen v 6:00 a činil 900 ml

7:00

začínám dávat ingredience do pekárny, v tomto pořadí a množství:

150g chlebové pšeničné mouky typ 1050 (Alnatura)

150g celozrnné pšeničné mouky středné mleté (mlýn Pohronský Ruskov, Slovensko)

210g celozrnné žitné mouky (Pro-Bio)

40g drceného lnu, hrst slunečnice

lžička soli, lžička kmínu, lžička mletého koriandru

přibližně 350g kvásku, ve kterém by mělo být 190g žitné mouky

350 ml vody

7:30

zapínám program, mám nastaveno žádné předehřívání, rovnou míchání těsta, pomáhám pekárně v míchání těsta kuchyňskou stěrkou, vodu přilévám postupně, snažím se dosáhnout velmi hustého těsta, ale ne zase moc aby to pekárna zvládla míchat, když je těsto promíchané (trvá 5-10 minut), tak vypnu program a vlastní program přeprogramuji na:

preheat 10 min, knead 10 min, rise1 0 min, rise2 85 min, rise3 120 min, bake 60 min, kůrka tmavá

program hned zapnu, celkem trvá 4h45min

chleba po upečení ještě asi 10 min ponechán ve vypnuté pekárně, pak vyklopen z formy a 4 hodiny nechán chladnout na mřížce

Výsledek

Chleba chuťově velmi dobrý, lehoučce nakyslý, konzistence těsta OK, není vůbec mokrý, krájí se bez problémů. Celková hmotnost použité mouky 700g, z toho ~ 40% pšeničné. Konečná hmotnost chleba po upečení 1250g. Esteticky se nevyrovná chlebu z trouby, ale to je daň za pohodlí pečení v automatické pekárně. Chlebu by určitě prospělo delší kynutí, ale chtěla jsem ukázat, že to jde i rychleji.

výsledný chleba