BIOSATNIK.CZ

Pečení z koupeného kvásku

Jak již asi mnozí sami zjistili nebo si přečetli v magazínu Hobby.cz, je možné si již hotový kvásek v některých pekařstvích koupit. Nevím, zda je u něj přiložen i recept, každopádně můj návod na použití koupeného kvásku zní následovně:

Koupený kvásek je připravený k pečení. To znamená, že máte zralý hladový kvásek, který můžete rovnou použít do těsta. Jedná se o kvásek ve stejné fázi jako je můj kvásek po třetím nakrmení (popsáno ve 4. bodě).

Koupený kvásek chci použít pouze jednou

Pokud jste si koupili kvásek pouze na zkoušku, za účelem upečení jednoho chleba, tak celý koupený kvásek použijte do těsta. Recept může znít například 250 ml kvásku, 300 g žitné mouky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, voda, sůl, kmín. Chleba by měl kynout několik hodin (5 i více). Pokud nemáte tolik času, myslím si, že je lepší použít mnohem méně žitné mouky a do těsta přidat kvasnice.

Koupený kvásek chci použít jako základ mého kvásku

Pokud jste si kvásek koupili proto, abyste si usnadnili začátky pečení kváskového chleba, radím vám následující postup. Nejprve uberte z koupeného kvásku asi 4 lžíce, které rozetřete v tenké vrstvě na pečící papír a nechte při pokojové teplotě uschnout (podrobnější návod zde). Usušením si kvásek „zakonzervujete“ pro případ, že se vám v budoucnu něco nepovede a kvásek si zničíte.

Se zbývajícím kváskem naložte tak jako s hladovým kváskem právě vytaženým z lednice. Jednou či dvakrát ho nakrmte, tak jak je popsáno v článku o vedení kvásku. To kolikrát ho nakrmíte záleží na tom, kolik kvásku chcete použít do těsta. Pokud si z pekařství přinesete 200 ml kvásku, tak ho stačí nakrmit jednou 100 gramy žitné mouky a máte dost kvásku pro pečení. Pokud je kvásku jen 50 ml, tak ho můžete přikrmit i 3x, přesně podle návodu. Když jste si kvásek správně vykrmili, tak před jeho použitím do těsta z něj nezapomeňte ubrat pár lžic, které budou sloužit jako základ kvásku při dalším pečení.

Tip

Pokud si kvásek koupíte a nebudete z něj do 1-2 dnů péct, je dobré ho přendat do větší nádoby a přimíchat do něj několik vrchovatých lžic žitné mouky. Pak jej můžete v lednici uchovat týden až maximálně asi 10 dní.