BIOSATNIK.CZ

Přísady do chlebového těsta

Do těsta se může dávat všechno možné. Podstatné je, aby mouka tvořila podstatný podíl (kvůli struktuře chleba) a aby se ještě dalo mluvit o chlebu z hlediska chuti. Pak bychom také měli vědět proč do těsta tyto přísady dáváme. Každý má jinou motivaci. Může to být zvýšení výživné hodnoty chleba, zlepšení stravitelnosti, vylepšení chuti nebo vylepšení vzhledu ukrojeného chleba.

Níže uvedené ingredience dávám do těsta navíc k základním ingrediencím, které jsou uvedeny v základním receptu na kváskový chleba.

Ingredience, které dávám nejčastěji do kváskového těsta:

  • mouka jiná než žitná a pšeničná (špaldová, pohanková, rýžová, ovesná, jáhlová….ideální je, když si ji můžete namlít doma vždy čerstvou v malém množství)
  • drcený len – dávám úplně vždy, je to moje nejoblíbenější přísada, drtím ho doma pomocí tyčového mixéru s nástavcem na drcení/mletí ořechů
  • grünkern – před nasypáním do těsta ho na několik hodin namočím než změkne, v chlebu je výborný!
  • uvařená celá zrna – např. rýže, jáhly, pohanka, pšenice…(ideální je takto spotřebovat zbytky)
  • vločky – ovesné, žitné, nasypu až jako poslední přísadu když je ostatní promícháno, pěkně zahustí těsto
  • šrot z různého obilí
  • slunečnicová semínka
  • dýňová semínka
  • koření kurkuma



Ingredience, které jsem vyzkoušela, ale nedávám běžně:

  • pohanková lámanka - předem namočená
  • bulghur - předem namočený
  • pšeničné klíčky
  • sezam
  • mák mletý nebo celý
  • cibule – nakrájená na plátky a krátce osmahnutá na malém množství tuku, cibulový chleba je nejlepší čerstvý
  • mrkev – nahrubo nastrouhaná, moc dobrá přísada
  • brambora – najemno nastrouhaná syrová nebo uvařená



Spoustu inspirace získáte také na stránkách uvedených v odkazech.