BIOSATNIK.CZ

Uchování kvásku

Pro kvalitu kvásku je nejlepší, když se jen pořád dokola vede bez dávání do lednice či jiného uchování. To je možné dělat v případě, když se chleba peče jednou za 2-3 dny. Pokud chleba pečete méně často, je třeba kvásek po dobu mezi pečením chleba a počátkem dalšího vedení uchovat. Může se jednat o dobu několika dní, ale i týdnů, pokud třeba jedete na dovolenou. I v případě, že pečete velmi často, je dobré mít kvásek uchovaný v „nekazitelné“ formě jako pojistku pro případ, že omylem použijete do chleba celý kvásek nebo si kvásek nějakým způsobem zničíte. Existuje několik možností.



Uchování v lednici

Tato metoda je už popsaná v článku o vedení kvásku. Část hotového kvásku (několik lžic) se dá do skleničky, zavře se a nechá v lednici. Je dobré nezavírat skleničku vzduchotěsně (kvásek může vytvářet plyn) a nechat kvásku ve skleničce ještě aspoň 50 ml vzduchu. Takto je možné nechat kvásek v lednici až 7 dní. Pokud ho tam chcete nechat déle, tak doporučuji do kvásku přimíchat lžíci či dvě žitné mouky navíc. Pak vydrží v lednici i několik týdnů. Obecně čím více mouky přidáte, tím déle vydrží. Když je kvásek řidší, tak se časem začne na jeho povrchu oddělovat voda, což není vůbec dobře. Když se to stane, je třeba buď začít s krmením kvásku a upéct chleba, nebo (když ještě nechceme péct) přimíchat do kvásku trochu žitné mouky a nechat ho v lednici. Když vyndáte kvásek z lednice a chcete začít s jeho krmením, je dobré ho nechat nejprve ohřát na pokojovou teplotu. Nutné to ale není.

Zahuštění moukou

Touto metodou si uchováte kvásek na 2-3 měsíce. Vezmete část kvásku (několik lžic) a přimícháte tolik žitné mouky, až se kvásek bude drolit a bude suchý. Vzniklé drobky zavřete do skleničky a uchováte v lednici. Až takto uchovaný kvásek budete chtít použít, přilijete vlažnou vodu, rozmícháte na kaši a pokračujete vedením kvásku.

Usušení

Hodí se pro velmi dlouhé uchování kvásku – měsíce či roky. Takto mám kvásek uchovaný já pro případ nehody, ale také pro stěhování mezi kontinenty 8-). Hladový kvásek rozetřete v tenké vrstvě na pečící papír a necháte na vzduchu uschnout (přibližně 2 dny). Teplota nesmí v žádném případě přesáhnout 35°C! Suchý kvásek rozdrobíte a uchováte v zavřené skleničce. Pro oživení opět přidat vlažnou vodu, promíchat na kaši a pokračovat vedením kvásku. Podrobný popis k oživení kvásku, včetně fotek je zde. Text je anglicky, protože byl napsán pro mé přátele v Americe, kterým jsem před svým odletem věnovala část mého sušeného kvásku. Pokud přispějete na provoz těchto stránek, pošlu Vám můj sušený kvásek i s instrukcemi.

Zmražení

Někde se uvádí, že kvásek je možné uchovat zmražením. Ano, prý to lze, ale nemám vyzkoušeno. Je to metoda nevhodná, protože tím většina bakterií odumře a trvá delší dobu než se kvásek zase vzpamatuje.

Darování příteli

Velmi dobrá metoda. Darujete trochu kvásku (několik lžic) příteli, který má velký zájem o pečení kváskového chleba. On vede a uchovává kvásek dál, tak jako vy. V případě, že si zničíte svůj kvásek, přijdete s prosíkem k příteli a on vám rád dá kousek svého kvásku. Ještě lepší je rozdat kvásek více než jednomu příteli :-). Tento způsob už se v Čechách docela rozmohl, mrkněte na kváskovou mapu.